Міжнародна науково-практична конференція «Cуспільні процеси, полікультурність, інтернаціоналізація: світовий досвід і перспективи для України»

Протягом 16-17 травня 2019 року Державний вищий навчальний заклад «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» вже втретє  гостинно відчинив свої двері для учасників Міжнародної науково-практичної конференції «Cуспільні процеси, полікультурність, інтернаціоналізація: світовий досвід і перспективи для України». 

Науковими напрямами роботи конференції, як і завше, стали актуальні проблеми розвитку суспільних наук у контексті глобалізаційних процесів; етнічна ідентифікація, державний суверенітет; розвиток етнічної, соціальної й полікультурної компетентностей молоді в сучасних соціокультурних умовах інтернаціоналізації; функціонування міжнародних урядових і неурядових організацій в умовах викликів і загроз ХХІ століття та інші не менш важливі теми.

У конференції  приймали участь такі заклади: Державний вищий навчальний заклад «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», Інститут політичних та етнонаціональних досліджень імені І.Ф. Кураса НАН України, European Association for Security (Польща), Стамбульський фонд науки і культури(Стамбул, Туреччина), Інститут політичних досліджень Польської академії наук.

У ході пленарного засідання, свої наукові доповіді виголосили: доктор політичних наук, професор, завідувач відділу етнополітології Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені І. Ф. Кураса НАН України Віктор Войналович, який поділився із присутніми своїми міркуваннями щодо здобутків, викликів та перспектив сучасного релігійного комплексу України; представник Стамбульського фонду науки та культури Мірадж Ільхам розповів про культуру спільного проживання за досвідом Османської держави. У виступі кандидата політичних наук, старшого наукового працівника Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені І. Ф. Кураса НАН України  Ростислава Балабана йшлося про соціальний потенціал українського суспільства у протестах, очікуваннях та трансформаціях; доктор політичних наук, професор, провідний науковий співробітник Інституту політичних і етнонаціональних досліджень ім. І. Ф. Кураса НАН України Олег Калакура проінформував про здобутки та прорахунки полікультурності в українському вимірі; доктор історичних наук, професор, провідний науковий співробітник відділу національних меншин Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені І. Ф. Кураса НАН України Юрій Ніколаєць – про національні меншини Півдня України у роки Другої світової війни.

Представники університету-господаря конференції, під час пленарного засідання висвітлили такі важливі теми: доктор політичних наук, професор, завідувач кафедри політології Володимир Вакулич – «Новітні маркетингові технології на виборах президентів»; доктор політичних наук, професор, декан соціоісторичного факультету Борис Дем’яненко – «Мілітаризація шкільної освіти на території окупованого Криму», а кандидат політичних наук, доцент, старший науковий співробітник відділу національних меншин Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені І. Ф. Кураса НАН України Віталій Коцур підготував доповідь на тему «Національні меншини України в умовах національно-визвольних змагань 1917-1921 рр.: сучасний вітчизняний науковий дискурс».

Наостанок,17 травня 2019 року, керівник Відділу міжнародних відносин ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» Оксана Ковтун запросила всіх охочих до співпраці в рамках міжнародного проекту програми ЄС Erasmus + KA2 № 586098-EPP-1-2017-1-UA-EPPKA2-CBHE-JP «Модернізація педагогічної вищої освіти з використання інноваційних інструментів викладання – MoPED адже в межах цієї співпраці на базі педагогічного факультету сковородинівської альма-матер передбачається: обмін професорсько-викладацьким складом з метою організації науково-дослідної роботи, проведення спільних конгресів, конференцій, коучингів; проведення стажувань, сертифікованих тренінгів та робочих семінарів для педагогів закладів загальної середньої та вищої освіти з метою підвищення їхньої кваліфікації. Далі гості залюбки прогулялися університетом, відвідали музей нашого закладу, мистецькі майстерні, ICR-кімнату та лабораторію НУШ. На цьому конференція поступово почала добігати до свого завершення.

Пресслужба університету